På en øy i Stockholms skjærgård

Sara og Lasse hadde alltid drømt om å ha sin egen plass i skjærgården og hadde vært på utkikk etter hus eller tomt i flere år. Huset skulle kunne brukes i helger og i ferier gjennom hele året.

Da Sara så det lille huset på øya i Hemnet i Stockholms skjærgård, falt alle bitene på plass.
Sara og Lasse hadde satt opp en liste over kriterier de mente var viktig for deres kommende bolig. Denne plassen hadde alt og mere til. De kunne hake av hvert eneste punkt. At boligen skulle befinne seg på en øy var ikke et kriteria, men det var viktig å ha en fin beliggenhet, med store utviklingsmuligheter, slik at de kunne utvikle plassen etter sine egne ønsker. Et av de viktigste punktene på listen var derimot at huset ikke skulle være langt fra Stockholm. Ukedagene bor de i leiligheten i byen, og herfra driver de også virksomheten sin.

– Det beste med beliggenheten er at det er åpent mot havet og at vi er omgitt av natur, sier Sara.

Sara og Lasse hadde en drøm om at når de skulle bygge et nytt hus, var det viktig at tomten de kjøpte ble utviklet slik at det kunne bli mulighet for å bygge nytt. En annen viktig del var kveldssol. De manglet kveldssol på eiendommen til huset de tidligere hadde leid i flere år, noe som fikk dem til å tenke over hvor mye sollyset betyr for dem.

Familien fikk tilgang til huset i 2017. De bodde i det gamle huset i noen somre for å kjenne på hva slags hus de ønsket å bygge og hvor det var mest naturlig at huset skulle stå. Under den andre sommeren på øya begynte Sara å skissere huset på en serviett. Et avlangt og flatt hus passet naturlig inn på tomten. Siden det kan blåse ganske mye i bukta, ble huset bygget som en U for å skape en nydelig gårdsplass i le.

Sara og Lasse tegnet store deler av huset selv og fikk Fredrik Öberg arkitekter til å fullføre drømmehuset deres. Tanken bak husbyggingen var å skape et tidløst hjem med bærekraftige valg de kan leve med i lang tid. Det var også viktig med store åpne områder. Det var derfor en selvfølge å legge stor vekt på kjøkken og hverdagsrom med en åpen planløsning. Rommets lengde ble hele 15 meter. Det var allerede fra begynnelsen av viktig å bygge for fremtiden, ettersom de har to tenåringssønner i familien.

Sara og Lasse ville skape et sted som sønnene ønsker å komme tilbake til også når de får egne familier i fremtiden. Det skal være et hus for alle.

Huset ble bygget av løst tømmer, på denne måten kunne de lettere kontrollere endringer som skjedde og frakte store deler av materialet i mindre båter. Vindusdelene ble fraktet på en stor lastebåt som hadde en kran som kunne løfte 30 meter opp på land. Alt materiale ble samlet på fastlandet rett over bukta før det ble fraktet til øya. Sara og Lasse ansatte en prosjektleder som gjorde at byggeprosessen fløt bra uten store komplikasjoner. Prosjektlederen holdt i alle tråder og lå et skritt foran med planlegging av materialer som skulle ut til øya.

– Vi var veldig bekymret for transporten før byggingen startet, men det gikk overraskende greit, sier Sara.

Sara og Lasse leide inn meg, Therése, for å hjelpe til med planlegging av kjøkken, samt fargevalg og valg av gulv.

– Jeg har jobbet med Therese flere ganger før og stoler 100 % på hennes valg av materialer og detaljer, sier Sara. Hun har en fantastisk helhetlig tilnærming og resultatet overgår forventningene hver gang.

Sara ville at kjøkkenet skulle føles landlig, men tilpasset et moderne hus. Et tidløst hus med en varm, naturlig følelse. En stor kjøkkenøy hvor man kunne samles og lage mat sammen var viktig. De ønsket å minimere antall ting på kjøkkenet, så de behøvde ikke mange skap eller skuffer. Et enkelt og nedstrippet kjøkken som hadde kun det de trengte. I tillegg ønsket de et matskap med god plass til dagligvarer.

I dette innlegget har dere fått lese om å bygge et hus på en liten øy i Stockholms skjærgård. Nå er kjøkkenet klart. Utsikten over havet og tredekket utenfor knytter kjøkkenet sammen med naturen og gjør rommet til husets hjerte.

– Vi elsker huset, sier Sara. Vi har en drøm om å tilbringe enda mer tid der. Å kunne jobbe derifra er mulig, ettersom vi begge er fleksible og har eget firma. Huset er dessuten vinterisolert, slik at vi kan være der hver eneste dag hele året om vi ønsker det. Hjemmet vårt i byen er bare en time unna, så vi kan enkelt variere bosted. Det er luksus for oss å kunne kombinere by- og øylivet, legger hun til.

– Den første sommeren tilbragte vi 10 uker her på øya, noe som var helt fantastisk, sier Sara.

Hovedhuset er 100 kvadratmeter og gjestehuset er 28 kvadratmeter. Det neste prosjektet er et gjestehus fra 60-tallet som sto her da de kjøpte. Hovedhuset, som er behandlet med jernvitriol, passer godt inn i naturen og er knapt synlig fra sjøen nedenfor.

– Det går ingen ferge hit så vi må ha egen båt. Det er litt spennende og vi lever i pakt med den ville naturen når det blåser opp og vi ikke kommer oss derifra, sier Sara.

På kjøkkenprosjektet jobbet jeg med Niklas Jansson, Ballingslöv | Kongens kurve.

– Det er alltid en utfordring når kunden skal bygge nytt hus, ettersom kjøkkenet ofte bestilles før vegger og mål er helt korrekte. Her lå huset også på en øy, noe jeg syntes var ekstra gøy. Prosjektet ble enda mer utfordrende da det la seg is på vannet så vi ikke kom oss ut til øya på en måned. Kjøkkenet er relativt lite i et så stort rom, men med store skuffer rommer det mye. Leveransene ble samlet og fraktet til en brygge, slik at alt kunne fraktes ut på en gang, sier Niklas.

– Kjøkkenøya er superflott, sier Sara. Vi designet i utgangspunktet en veldig stor kjøkkenøy som ikke passet i det hele tatt, men den vi har nå viste seg å være helt perfekt, legger hun til. Frokostbuffeen nytes på et perfekt underlag, akkurat som forespurt.

Vi er så fornøyde med strukturen på lukene. Til å begynne med var jeg skeptisk til Thereses forslag om en malt front i tre og tenkte at det egentlig ikke spiller noen rolle om du ser treverket. Nå som frontene er på plass ser jeg hvilken utrolig forskjell det er i forhold til en jevn front. Følelsen er eksklusiv og solid, og hele kjøkkenet føles plassbygget med sokler som rammer det inn. Det ser til og med fint ut i skuffene, sier Sara. Alt er gjennomtenkt, legger hun til.

Vi var først litt skeptiske til viften som er integrert i koketoppen, men den fungerer utmerket, sier Sara. Og for en fantastisk oppfinnelse komposittbenkeplaten er. Den er veldig vakker og det er ingen spor etter matsøl eller kokekar som har vært for varme. Et stort pluss er også sjalusiskapet. Det er så fint og det er veldig praktisk å skjule alle de stygge elektriske apparatene, legger hun til.

Kvaliteten på kjøkkenet er meget god, sier Sara. For oss var Ballingslöv et naturlig valg, da vi har et 15 år gammelt kjøkken fra dem i leiligheten vår, som vi fortsatt er svært fornøyde med.

På en øy i Stockholms skjærgård

EN SERIE BLIR TRE – NYE BADEROMSMILJØER!

På en øy i Stockholms skjærgård

Et vakkert lite mursteinshus ved Ålakysten i Sverige

Nästa inlägg