Renovering av et hus
fra 60-tallet – Del 1

Familien Håkanson bestemte seg for å flytte fra en eldre villa med stor hage, til et hus som var enklere å vedlikeholde. Siden hele familien er veldig aktiv med mye trening, og at hus- og hagearbeidet krever sin tid, valgte foreldrene i familien, Carolina og Olle, å se på alternativer til livet i villa. Med et ønske om å fortsatt bo i nærheten av grøntareale og skole, bestemte de seg for å flytte fra villaen da det dukket opp et rekkehus til salgs et steinkast unna.

Rekkehuset, som ble bygget i 1966, var i original tilstand og er fordelt på tre etasjer. Kjøkkenet hadde de tidstypiske glatte skapdørene i tre og grønt linoleumsbelegg, og det var ikke snakk om at huset trengte total renovering, som tok omtrent 6 måneder. Carolina og jeg har en felles venn som koblet oss sammen da Carolina og Olle ville ha hjelp med helheten i rekkehuset. Alt fra valg av materialer, fargesetting og møbler til hvordan baderommet og fremfor alt kjøkkenet skulle se ut.

Før-bilder av kjøkkenet. Kilde: Ålstens Fastighetsbyrå.

Siden jeg samarbeider en del med Drømmekjøkkenet, tok jeg kontakt med dem for kjøkkenplanleggingen. Da vi hadde vårt første møte i rekkehuset, fantes det knapt vegger eller gulv der.

Drømmekjøkkenet hadde med seg en skapdør i fargen østersbeige, og en prøve på en slitesterk Sileston Altair benkeplate i komposittstein. Jeg syntes fargen på skapdøren og benkeplaten var optimal for kjøkkenet, og viste alternativene for Carolina og Olle, som festet seg ved dem.

Når planleggingen av det nye kjøkkenet var igangsatt, var det et ønske om mye arbeidsflater. ”Vi ville at kjøkkenet skulle gi et ryddig inntrykk, hvor det meste kunne ryddes bort bak pene dører”, sier Carolina. Det var mange diskusjoner rundt kjøleskap da familien gjerne ville ha ett med dobbel dør, slik at de kunne få plass til større fat eller stekeplater. Her måtte de inngå kompromiss siden de samtidig ville ha et stilrent kjøkken. I det parallelle kjøkkenet valgte de høyskap langs den ene siden. Bak dørene skjuler det seg et skafferi og rengjøringsskap, og til og med kjøleskap og fryser. For å få mer plass til kjølevarer, la de til et halvt kjøleskap på motsatt side av kjøkkenet der det kun er benkeskap.

Bardelen går ut i entréen der den opprinnelige steinen fra 60-tallet ble hentet frem fra under gulvet som hadde blitt lagt over. Når benkeplaten og fargen på skapdørene ble valgt, tok vi hensyn til steinen.

I tillegg til steinen, bindes entré-etasjen sammen av et nylagt stavparkettgulv i eik.

Åpningene til kjøkkenet er gjort større, både mot stuen, hvor spisestuen og peisen skal være, og kobles sammen med kjøkkenet mot entréen, hvor en bardel skal bygges ut.

Fortsettelse av det nye kjøkkenet følger …

/Therése Larsson

Renovering av et hus  fra 60-tallet – Del 1

Villa Björkhaga –
Vi har flyttet inn

Renovering av et hus  fra 60-tallet – Del 1

Renovering av ett hus
fra 60-tallet – Del 2

Nästa inlägg